• Welkom Gast
  • Inloggen
  • Inloggen
  • Account aanmaken
  • Dutch Bullion Twitter
  • Dutch Bullion Facebook
  • Dutch Bullion Google Plus
  •  
  • />
  Laden... Even geduld...

Waarom Platina?

Platina is een edelmetaal en is één van de zes leden van de Platina Group Metals (PGM's). Deze groep bestaat verder uit Palladium, Rhodium, Iridium, Osmium en Ruthenium. Deze metalen worden veel gebruikt in de medische sector, in de auto- en sieradenindustrie en in elektronica. Deze metalen zijn geliefd door de hoge puurheid, het hoge smeltpunt en de mogelijkheid om stabiel te blijven op zeer hoge temperaturen. Platina is zeer duurzaam en roest bovendien niet, wat erg belangrijk is bij industriële toepassingen. Platina is na palladium het meest zeldzame edelmetaal ter wereld. Platina is zelfs dertig keer schaarser dan goud.

 

Aanbod

 
Tussen de 70%  en 80% van de totale platinaproductie komt uit Zuid-Afrika. Zuid-Afrika is niet het meest stabiele land voor mijnbouw, aangezien het werk vaak stil ligt door protesten. De Zuid-Afrikaanse mijnwerkers protesteren met grote regelmaat en willen hogere lonen voor het zware werk wat ze doen. Één van de grootste platinaproducenten ter wereld heeft in 2012 maar liefst 50 procent van het totale personeelsbestand ontslagen. De reden hiervoor is de uitgelopen protesten waar vele doden zijn gevallen.
 
Door dit soort situaties ligt de productie vaak stil, wat leidt tot enorm hoge kosten voor de producenten. Door deze onvoorziene kosten en de vraag naar hogere lonen, is de kostprijs van platina veel gestegen. In de beleggingswereld bekijkt men de kostprijs altijd als een soort bodem in de prijs van het onderliggende goed, omdat producenten nooit onder de kostprijs zullen gaan produceren.
 
 

Vraag vanuit Azië

 
In de afgelopen jaren was de auto-industrie voor ongeveer 50% afnemer van de totale platina productie. De auto-industrie gebruikt het platina voor katalysatoren in de auto’s om luchtvervuiling tegen te gaan. De verwachting is dat de vraag naar platina alleen maar meer zal gaan stijgen door de groeiende markten in Azië. Door de hoge economische groei in deze regio is de verwachting dat er meer auto’s nodig zijn en dus zullen de fabrikanten ook meer platina kopen voor katalysatoren.
 
 

Juwelenindustrie

 
Naast de auto-industrie is ook de juwelenindustrie een grote afnemer van platina. Maar liefst 20% van de totale platinaproductie gaat naar de juwelenindustrie. Platina is zeer populair in deze industrie, omdat het zijn prachtige glans behoudt en bovendien niet snel beschadigd raakt. Daarnaast is platina natuurlijk een prestigieus product. Door de hoge waarde die platina vertegenwoordigt, is het edelmetaal zeer geliefd onder de rijken.
 
 

Industriële toepassingen

 
Platina wordt veel gebruikt voor medische toepassingen zoals gehoorapparaten en medische hulpmiddelen. Een andere belangrijke toepassing van platina is chemotherapie. Twintig procent van de behandelingen met chemotherapie wordt gedaan via een platinaverbinding. Naast de vele medische toepassingen, wordt platina ook gebruikt in elektronica zoals LCD -schermen en harde schijven voor in computers. Ook in de olie- en gasindustrie wordt platina gebruikt bij het verwerken van deze grondstoffen. Zodoende wordt er over platina 21% BTW geheven, omdat het wordt gezien als een industrieel goed.
 
 

Beleggingsvraag naar platina

 
Vanuit Azië is er veel vraag naar fysiek platina. De steeds maar rijker wordende Aziaten leven met de gedachte dat edelmetalen altijd haar waarde behouden in zowel goede als slechte economische tijden. Zodoende kopen veel van deze Aziaten fysiek platina en zijn ze van plan om het kapitaal van de familie generaties lang te behouden, door middel van het bezitten van platina en andere edelmetalen.
 
 

Schaarste

 
Platina is ongeveer 30 keer schaarser dan goud. Toch wordt er bijna evenveel voor een gram platina betaald als voor een gram goud. Wij denken dat deze gelijke verhouding tussen de prijs van platina en goud niet lang stand zal houden en dat de prijsstijging van platina de prijsstijging van goud zal overtreffen. Zoals u weet zijn wij zeer positief over de prijsontwikkeling van goud en zijn dat zodoende dus ook over de platinaprijs. In het verleden is zelfs gebleken dat het een juist aankoopmoment voor platina is wanneer platina goedkoper is dan goud. Puur op het gebied van vraag en aanbod, is het daarmee zeer aannemelijk dat de platinaprijs een flinke stijging te maken in de nabije toekomst.
 
 

Geen risico tegenpartij

 
Net zoals bij goud en zilver, is er bij platina geen sprake van een tegenpartijrisico. Je kunt platinabaren of platina munten zelf bewaren. Platina is een edelmetaal dat een hoge waarde vertegenwoordigt, waardoor u niet veel opslagruimte nodig heeft om het edelmetaal te bewaren en op te slaan.
 
 

Vlucht uit valuta naar tastbare goederen

 
Door de wedloop geldontwaarding van de globale centrale banken, verwachten wij dat veel vermogende partijen de globale valuta’s gaan ontvluchten en gaan kiezen voor tastbare goederen zoals goud, zilver, platina, palladium en vele andere grondstoffen. Wij denken dat platina daarom een aantrekkelijke belegging is voor iemand die zijn vermogen wil beschermen tegen inflatie en politieke instabiliteit.
 
 

Diversificatie in uw portefeuille

 
Naast het bezitten van goud en zilver, wat naar onze mening een must is om je vermogen te beschermen, is platina een zeer welkome aanvulling in de portefeuille. Het edelmetaal platina heeft namelijk ook industriële waarde, waardoor er in de toekomst steeds minder platina beschikbaar zal zijn. Dit zal als consequentie hebben dat de vraag steeds groter wordt, waardoor de prijzen zullen stijgen. Naast Platina kunt u ook goud kopen bij Dutch Bullion.
 
 


Disclaimer: De artikelen van Dutch Bullion zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen