• Welkom Gast
  • Inloggen
  • Inloggen
  • Account aanmaken
  • Dutch Bullion Twitter
  • Dutch Bullion Facebook
  • Dutch Bullion Google Plus
  •  
  • />
  Laden... Even geduld...

Waarom Palladium?

Palladium is het meest zeldzame edelmetaal ter wereld. Tegelijkertijd is palladium misschien wel het meest onbekende edelmetaal van de vier edelmetalen. In principe is het vreemd dat weinig mensen bekend zijn met palladium, aangezien het zeer vaak gebruikt en toegepast wordt. Overigens wordt bij bijna alle gebruiksgoederen van de mens een edelmetaal als toepassing gebruikt.
 
Het edelmetaal is één van de zes leden van de Platina Group Metals (PGM's), welke verder bestaat uit Platina, Rhodium, Iridium, Osmium en Ruthenium. Deze metalen worden veelal gebruikt in de medische sector, de autoindustrie, de sieradenindustrie en in vele soorten elektronica. De PGM's zijn geliefd door de hoge puurheid, het hoge smeltpunt en de mogelijkheid om stabiel te blijven op zeer hoge temperaturen. Palladium is bovendien zeer duurzaam, wat erg belangrijk is bij industriële toepassingen. 
 
Hieronder wordt puntsgewijs uitgelegd waarom palladium een hoge waarde vertegenwoordigt en waarom het een waardevolle investering kan zijn. 
 
 

Aanbod

 
Palladium productieDe productie van palladium is momenteel een punt van zorg. Het grootste gedeelte van de palladium productie komt uit Rusland en Zuid-Afrika. De ooit zo grote Russische palladiumvoorraden worden steeds kleiner, waardoor er steeds minder palladium op de markt komt. Naast de slinkende voorraden, hebben Russische producenten ook steeds meer moeite om palladium te produceren. Zo is bijvoorbeeld de volledige jaarproductie van 84 ton palladium van de grote producent Norilisk Nikkel weggevallen, met name door veranderingen binnen het productieproces.
 
Het andere probleem is Zuid-Afrika. Politieke, economische en sociale stabiliteit is ver te zoeken in Zuid-Afrika, waardoor de productie vaak stil valt. In Zuid-Afrika heeft de grootste energieleverancier grote problemen om de constant stijgende vraag bij te benen, waardoor stroom vaak beschikbaar wordt gesteld voor belangrijkere dingen dan mijnbouw. Dit heeft logischerwijs grote gevolgen voor de productie van de mijnen.
 
Juist omdat palladium nog vele malen schaarser is dan platina, denken wij dat fysiek palladium een zeer aantrekkelijke belegging is. Palladium is goedkoper dan platina en zodoende kan er in de toekomst een substituutvraag naar palladium optreden, zolang de prijs van platina blijft stijgen.
 
 

Stijgende vraag vanuit Azië en Brazilië

 
Eén van de meest belangrijke eigenschappen van palladium is dat het makkelijk hydrogeen gas opneemt. Het hydrogeen gas wordt als een soort spons opgenomen tussen de atomen van het zilverkleurige edelmetaal. Palladium kan namelijk maar liefst 900 keer haar eigen gewicht absorberen. Hierdoor is het zeer interessant om palladium te gebruiken in een katalysator. De auto-industrie is hierdoor dan ook een grote afnemer van de totale palladiumproductie.
 
De verwachting is dat de vraag naar palladium alleen maar meer zal gaan stijgen door de sterk groeiende markten in Azië en Brazilië. Door de hoge economische groei in deze regio's is de verwachting dat er meer auto’s geproduceerd worden zijn en dus ook meer palladium nodig is.
 
 

Industriële toepassingen

 
Palladium wordt ook vaak toegepast bij industriële toepassingen, zoals het zuiveren van gas. Omdat waterstof gemakkelijk diffundeert door verhit palladium, is het hier uitermate geschikt voor. Diffunderen houdt in dat deeltjes worden verplaatst van plaatsen met een hoge concentratie naar plaatsen met een lage concentratie. 
 
Ook wordt palladium toegepast in vliegtuigbougies, chirurgische instrumenten en in de tandheelkunde. Omdat palladium, net zoals platina, veel wordt gebruikt in de industrie wordt er 21% BTW over geheven.
 
 

Geen risico tegenpartij

 
Net zoals bij goud, zilver en platina, is er bij palladium geen sprake van een tegenpartijrisico. Je kunt palladiumbaren of palladium munten zelf bewaren. Palladium is een edelmetaal wat een hoge waarde vertegenwoordigt, waardoor u niet veel opslagruimte nodig heeft om het edelmetaal te bewaren en op te slaan. Hierdoor is het een aantrekkelijk product om een gedeelte van uw vermogen in te beleggen.
 
 

Vlucht uit valuta naar tastbare goederen

 
Door de wedloop van geldontwaarding van de globale centrale banken verwachten wij dat veel vermogende partijen de globale valuta’s gaan ontvluchten en gaan kiezen voor tastbare goederen zoals goud, zilver, platina, palladium en vele andere grondstoffen. Wij denken dat fysiek palladium een zeer interessante aankoop kan zijn voor de meer speculatieve belegger, aangezien de markt voor het edelmetaal erg krap is.
 
 

Ontwikkeling palladiumprijs

 
In de jaren '90 werd de lobby om auto’s groener te maken steeds nadrukkelijker. Dit leidde tot het besluit dat nieuwe auto’s geproduceerd moesten worden met een katalysator om de uitstoot van gassen tegen te gaan. Aangezien de voorraden en de productie van palladium deze gigantische stijging van de vraag bij lange na niet kon bijbenen, schoot de prijs van palladium in een tijdsbestek van drie jaar met meer dan 400% omhoog. De prijs piekte in het midden van het jaar 2000, waarop vele fabrikanten ervoor kozen het vele malen goedkopere platina te gaan gebruiken om de katalysatoren te maken.
 
 
Palladiumprijs
In de grafiek kunt u het verloop zien van de platina- en palladiumprijs tussen 1998 en 2003. (Bron: Investment U)
 
 
 
Dit had als resultaat dat de prijs van platina op haar beurt door het dak ging, en zelfs tot een recordhoogte steeg van 2.200 dollar per troy ounce. Momenteel ligt de prijs van platina op ongeveer 1700 dollar per ounce en de prijs van palladium rond de 700 dollar per troy ounce. Wij denken, dat tegen de verwachting in, veel autoproducenten zouden kunnen besluiten palladium wederom te gaan gebruiken voor katalysatoren in de auto’s, aangezien de prijs van palladium momenteel 60% lager ligt dan de platinaprijs. Deze verandering van vraag kan de zeer kleine en krappe markt van palladium enorm onder druk zetten, met grote prijsstijgingen als gevolg.
 
 
 Beleggingsvraag naar palladium

 
De beleggingsvraag naar palladium is veel minder dan bij goud, zilver of platina. Dit komt omdat het edelmetaal relatief veel minder bekendheid geniet dan deze drie edelmetalen. Wij denken echter dat het voor beleggers steeds interessanter wordt om fysiek palladium te kopen. Dit is voornamelijk het geval door de steeds maar stijgende prijzen, veroorzaakt door de fundamentele redenen die hier uitgelegd worden op deze pagina. 
 
 

Conclusie: Diversificatie in uw portefeuille

 
Naast het bezitten van goud en zilver om uw vermogen te beschermen, is palladium een zeer welkome aanvulling in de portefeuille. Het edelmetaal palladium heeft namelijk ook industriële waarde, waardoor er in de toekomst steeds minder palladium beschikbaar zal zijn. Met de steeds groter wordende vraag, zal dit onherroepelijk leiden tot prijsstijgingen. Volgens onderzoek van de grote bank Credit Suisse zal de vraag naar het mooie edelmetaal tot minimaal 2015 groter zijn dan het aanbod.
 
In de ogen van Dutch Bullion kan het te kleine aanbod van fysiek palladium alleen maar leiden tot een flinke stijging in de prijs. Dit maakt het uiteraard interessant om fysiek palladium te kopen. Bij Dutch Bullion kunt u fysiek Palladium kopen in de vorm van palladium munten en palladiumbaren.
 
 
 

Disclaimer: De artikelen van Dutch Bullion zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen